Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Φώτα Brite Strike APALS


Τα φώτα Brite Strike APALS (All Purpose Adhesive Light Strips, Κολλητικές Λωρίδες Φωτός Γενικής Χρήσης) είναι μία πρωτοποριακή λύση για ένα γνωστό πρόβλημα. Συχνά στο χώρο της άμυνας χρειάζεται να γίνεται σηματοδότηση στο σκοτάδι και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με χημικά φώτα όπως για παράδειγμα βλέπετε στην ακόλουθη φωτογραφία.


Πηγή: Cyalume.eu

Ένα από τα μειονεκτήματα των χημικών φωτών είναι ο περιορισμένος χρόνος ζωής τους και τα APALS της αμερικανικής εταιρίας Brite Strike λύνουν αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Πρακτικά είναι κάποια ειδικά κατασκευασμένα LED με ένα διακόπτη πίεσης που έχουν διάρκεια ζωής έως και 200 ώρες. Δυστυχώς το κόστος τους είναι γύρω στα $100 ανά 10 αλλά με δεδομένο το πόσα λεφτά γλυτώνει κανείς από τα εκατοντάδες χημικά φώτα που αντικαθιστά δεν είναι κάτι υπερβολικό.



Πηγή: Spearpoint-Shop.myshopify.com

Σήμερα υπάρχουν σε κίτρινο, μπλε, λευκό, κόκκινο, πράσινο, μωβ, και υπέρυθρης ακτινοβολίας (IR). Επίσης, υπάρχουν σε δύο διαφορετικά σχέδια. Ένα μικρό με κολλητική ταινία παντός καιρού της 3M, και ένα μακρύτερο που διαθέτει και μεταλλικές θηλιές για δέσιμο επάνω σε αντικείμενα. Βλέπετε αυτές τις παραλλαγές στη συνέχεια.



Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Βάσει προσωπικής εμπειρίας, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι δεν είναι τόσο αξιόπιστα όσο τα χημικά φώτα σε ακραίες καιρικές συνθήκες (π.χ. θερμοκρασίες χαμηλότερες των -10°C), αλλά είναι σίγουρα πολύ πιο φωτεινά για μεγαλύτερο χρόνο υπό φυσιολογικές συνθήκες. Έχουν όμως και κάποια άλλα θετικά που είναι αδύνατα με χημικά φώτα.


Πηγή: ITSTactical.com

Για την ακρίβεια, έχουν διαφορετικές καταστάσεις λειτουργίας από χαμηλή ένταση, υψηλή ένταση, καθώς και ρυθμική κατάσταση (στρόμπο). Κάτι που είναι αδύνατο να γίνει με τα χημικά φώτα.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Προσωπικά, δε θεωρούμε αυτή τη τεχνολογία αρκετά ώριμη για να βασίσει κανείς τη ζωή του εκεί. Ωστόσο, για πιο απλές χρήσεις ίσως να είναι μία πιο πρακτική και οικονομική επιλογή από τα χημικά φώτα.

defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου