Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

CQB: Τακτική περιορισμένης διείσδυσης

Η τακτική περιορισμένης διείσδυσης, γνωστή στα αγγλικά και ως LP (Limited Penetration) είναι μία τακτική που αναπτύχθηκε από τις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ ώστε να μειώσει τις πιθανότητες τραυματισμού και να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχημένης εξουδετέρωσης του εχθρού. Η αρχή πίσω από τη τακτική LP είναι απλή και βασίζεται στο «γιατί να θέλεις να βιαστείς να μπεις σε έναν άγνωστο χώρο που γνωρίζεις ότι κάποιος προσπαθεί να σε σκοτώσει;». Έτσι, ο ορισμός της είναι: «η εκκαθάριση ενός κλειστού χώρου χωρίς να γίνει διείσδυση σε αυτόν».


Πηγή: CQB-Team.com

Η τακτική LP εκτελείται κατά κανόνα με δύο άτομα και ακολουθεί τη μέθοδο αθόρυβης προσέγγισης. Ωστόσο, μπορεί να πραγματοποιηθεί και με ένα άτομο σε ακραίες περιπτώσεις. Η αρχή της βασίζεται σε ένα προηγμένο κόψιμο της πίτας (περισσότερα γι’αυτό στο άρθρο μας «CQB: Κόψιμο της Πίτας (τακτική)»). Βλέπετε ενδεικτικά τα βήματα παρακάτω.


Πηγή: InTheKillHouse.com
  1. Γίνεται εκκαθάριση του χώρου από απόσταση και με τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη από τον εξωτερικό τοίχο
  2. Γίνεται εκκαθάριση με μετάβαση σε 45 μοίρες
  3. Γίνεται εκκαθάριση με μετάβαση σε 90 μοίρες
  4. Γίνεται είσοδος στο χώρο με ταχεία μετάβαση στις μέχρι τώρα τυφλές γωνίες του χώρου (180 μοίρες)

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της τακτικής LP; Είναι αρκετά και εν συντομία τα αναφέρουμε στην ακόλουθη λίστα.

  • Δε γίνεται διείσδυση σε ένα πιθανόν επικίνδυνο χώρο «στα τυφλά»
  • Η ομάδα μένει ενωμένη και έτοιμη να αντιδράσει χωρίς κίνδυνο φίλιων πυρών
  • Απαιτούνται μόλις δύο άτομα (μπορεί να γίνει και με τέσσερα) για να εκτελεστεί
  • Υπάρχει δυνατότητα ταχείας κάλυψης σε περίπτωση εχθρικών πυρών με απομάκρυνση από την είσοδο
  • Εκκαθάριση του μεγαλύτερου μέρους του χώρου από ασφαλές σημείο
  • Ταυτόχρονη κάλυψη του χώρου με τουλάχιστον δύο όπλα

 
Πηγή: Funker530.com

Τα μειονεκτήματα της τακτικής LP είναι ότι απαιτεί άψογο συντονισμό και εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο (ή τέσσερα) μέλη καθώς οι κινήσεις πρέπει να γίνονται απόλυτα συντονισμένα και αθόρυβα για να επιτύχει. Επίσης, είναι αδύνατο να γίνει κάλυψη του 100% του χώρου με LP. Οπότε, εν τέλει, θα πρέπει να γίνει διείσδυση στο χώρο αλλά με μικρότερες πιθανότητες κινδύνου. Επίσης, ανάλογα με το χώρο ίσως να μην είναι πάντα δυνατό να γίνει αποτελεσματικά και από τις δύο πλευρές ταυτόχρονα. Βλέπετε παρακάτω με λευκές ταινίες τις γωνίες που πρέπει να καλύψουν τα μέλη.


Πηγή: HighThreatSystems.com

Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει αρκετός χώρος από τη μία πλευρά μπορεί να εκτελεστεί στη παραλλαγή «low/high» (χαμηλά/ψηλά), δηλαδή το ένα μέλος κάνει τη κάλυψη από χαμηλά και το άλλο από ψηλά. Με αυτό το τρόπο και πάλι υπάρχουν δύο όπλα να καλύπτουν το χώρο. Βλέπετε μία φωτογραφία από αυτό με τέσσερα άτομα παρακάτω.


Πηγή: Instagram.com/cherriesapparel

Η τακτική LP προσφέρει εντυπωσιακά τακτικά πλεονεκτήματα και γι’αυτό όλο και περισσότερες δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων τη προσθέτουν στο οπλοστάσιο τους. Κλείνοντας, παραθέτουμε ένα βίντεο που δείχνει τη τακτική αυτή στη πράξη (προσοχή: το βίντεο περιλαμβάνει και άλλες τακτικές, άσχετες με αυτό το άρθρο) και σας υπενθυμίζουμε τη λογική της, εάν μπορείς να εκκαθαρίσεις το μεγαλύτερο μέρος ενός χώρου από ασφαλές σημείο, γιατί να ρισκάρεις μία αιφνιδιαστική διείσδυση σε έναν άγνωστο χώρο που μπορεί να είναι ακόμα και παγιδευμένος;



defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου